A svájci laboratórium nem kommentálja Lavrov kijelentését

A svájci Spiez városában működő laboratórium nem kommentálja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentését, amely szerint a Szkripal-ügyben vizsgálódó intézet a NATO-tagországok arzenáljában lévő vegyi anyagot talált.

Andreas Bücher, a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezésben szerepet vállaló spiezi laboratórium képviselője hétfőn közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW) kötött megállapodás értelmében a laboratórium köteles titkot tartani, és ez ügyben kizárólag az OPCW nyilatkozhat.

Szergel Lavrov szombaton egy moszkvai tanácskozáson kijelentette: a spiezi laboratórium független vizsgálata a salisbury-i merénylettel kapcsolatban BZ hatóanyag és annak prekurzorai (egy másik vegyületet előállító reakcióban részt vevő vegyületek) nyomát fedezte fel, azok a vegyifegyver-tilalmi egyezmény szerinti „második kategóriába” tartoznak. Mint mondta, ez a szer az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint más NATO-országok arzenáljában is szerepelt, viszont a Szovjetunióban és Oroszországban nem állítottak elő és halmoztak fel ilyet.

Lavrov szerint a volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen elkövetett gyilkossági kíséreltről készült részletes OPCW-jelentésben nem szerepel a „Novicsok” kifejezés (London szerint ilyen nevű idegméreggel kísérelték meg a merényletet, amellyel Moszkvát gyanúsította meg). “Ott (a jelentésbe...

Olvassa el: hirado.hu