Amerikai félidős választás: Minden most dől el

Rekord részvételre számítanak a félidős választásokon az Egyesült Államokban. Előzetesen 35 millióan szavaztak, de reggel óta sorok állnak a szavazóhelyiségeknél.

A választás tétje, hogy a demokratáknak sikerül-e megszerezniük a képviselőházi többséget. A CNN exkluzív tudósítása következik.

Óriási sorok állnak a szavazóhelyiségek előtt, amelyek nemrég nyitottak az Egyesült Államokban. Több mint 31 millióan éltek az előzetes voksolás lehetőségével hétfőn. Szakértők rekord részvételt várnak a 2018-as félidős választásokon.

A kampány hónapokig a harcokról és lejáratásról szólt. „Minden egyes szavazatért keményen dolgozunk. Minden szavazat számít” – mondta Mimi Walters képviselő.

„A republikánusok programja nem más, mint az amerikai álom, ezen dolgozunk. Újra megvalósítjuk az amerikai álmot” – közölte Donald Trump.

Hétfő reggelig már 35 millió ember szavazott előzetesen. Ez a szám sokkal magasabb, mint a legutóbbi félidős választások alkalmával.

És mind a demokraták, mind a republikánusok remélik, hogy ez számukra jelent jó hírt.

Az Egyesült Államok törvényhozása, vagyis Kongresszusa két kamarás, a képviselőházból és a szenátusból áll. Az időközi választásokon a teljes képviselőházat, összesen 435 képviselőt választanak meg, és a felsőház csaknem egyharmadát, 35 szenátort. Emellett szavaznak 36 állam kormányzójáról is, tehát nem túlzás azt mondani, hogy a végkimenetel alapvetően...

Olvassa el: atv.hu