Gulyás: az EP nem fogadta el a Sargentini-jelentést

Mivel a tartózkodó szavazatokat nem számolták be a Sargentini-jelentés szerdai elfogadásakor az Európai Parlamentben, ezért a kormány szerint a dokumentum nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

A kormány szerint egyértelmű, hogy az Európai Parlament (EP) tegnap nem fogadta el a Sargentini-jelentést - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Ezt arra alapozzák, hogy a lisszaboni szerződés szerint az ilyen jelentés elfogadásához kétharmados többség szükséges, ezt pedig nem kapta meg a dokumentum, ha a tartózkodó szavazatokat is beleszámították volna az eredménybe.

"Az EP házszabálya nem írhatja felül az alkotmányt. A tartózkodó szavazatokat is számolni kell, a lisszaboni szerződés világosan fogalmaz" - magyarázta Gulyás Gergely. Egyértelművé tette, hogy a kormány jogi lépéseket fontolgat, a céljuk, hogy a bíróság kimondja, hogy a Sargentini-jelentést az EP nem fogadta el. A kormány amúgy abban bízik, hogy a 2019 európai parlamenti választásokon a bevándorlásellenes erők többségbe kerülnek az EP-ben.

Olvassa el: napi.hu