Gulyás Márton: Orbán rosszul van attól, ha kikerül a kezéből a gyeplő

A torz választási törvény az Orbán-rendszer alapproblémája, ennek megváltoztatása lenne a parlamentáris demokrácia visszaállításának első lépése – véli Gulyás Márton. A Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, „kiderült, hogy a Fidesz sokkal szervezetlenebb és felkészületlenebb annál, amit gondolni szoktunk róla”.

„Nemhogy a tőlük kvázi függetlenül formát öltő elégedetlenség kezelésére nincs átfogó stratégiájuk, azt sem tudják, hogyan kellene végigvinni a maguk által a társadalomra oktrojált intézkedéseket. Sokat beszélünk az ellenzék szervezetlenségéről, holott a Fidesz semmivel nem áll jobban. Egyetlen előnye a végtelen erőforrás-mennyiség, ami lehetővé teszi, hogy bármennyit hibázzon, mert látszólag mindig van lehetősége a korrekcióra” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány CEU-ügyben elmérte-e a várható reakciókat, Gulyás azt mondta, szerinte azt is elmérték, hogy milyen intézkedések tompíthatják a tiltakozások élét, hogy mivel lehet esetlegesen megfélemlíteni a demonstrálókat. „Bármit csináltak, az csak ösztönözte a részvételi hajlandóságot” – jelentette ki. Szerinte Orbán Viktor interjúiban egyértelművé teszi kormányzása retrográd és agresszív karakterét, miközben látszik: rosszul van attól, ha akár csak egy napig is kikerül a kezéből a gyeplő, amit most már hetek óta nem képes szorosan tartani.

Gulyás kiemelte, hogy a CEU-ügy önmagában egy magánegye...

Olvassa el: mno.hu