Netanjahu: történelmi esemény az amerikai nagykövetség átköltözése Jeruzsálembe

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi esemény az amerikai nagykövetség hétfőre meghirdetett áthelyezése Jeruzsálembe - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

A kormányfő a város keleti és nyugati fele egyesítésének évfordulóján tartott "Jeruzsálem-napon" a Biblia földjének múzeumában rendezett ünnepélyes kormányülésen méltatta a washingtoni döntést.

"Ezen a héten egy történelmi esemény áldásában részesülünk: barátunk, a világ legnagyobb hatalma, Amerika döntésében, amikor Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét" - mondta Netanjahu.

"Később más követségek, Guatemala és Paraguay is követik" - tette hozzá a város izraeli egyesítésének, a palesztinok számára Kelet-Jeruzsálem elfoglalásának, ötvenegyedik évfordulóján.

Zeév Elkin, Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszter kijelentette, hogy a kormány döntések sorozatát fogja meghozni, amelyek két és félmilliárd sékelt (mintegy száznyolcvanöt milliárd forintot) irányoznak elő a külföldi követségek Jeruzsálembe költöztetéséhez. Zelkin azt is bejelentette, hogy ezzel egy időben izraeli minisztériumokat is áttelepítenek a fővárosba.

Vasárnap rekordszámú - az óváros elfoglalása, 1967 óta a legtöbben - ezerhatszázhúsz zsidó látogatott el a Templomhegyre. Az ókorban ezen a téren a zsidók első és második szentélye állt, a középkor óta pedig a muzulmánok al-Aksza mecsete és Aranykupolás mecsete ...

Olvassa el: atv.hu