Szorosabb orosz-német együttműködést támogat a volt kancellár

Az Oroszországgal való szorosabb együttműködést támogatta a jövő hétfőn Helsinkiben tartandó amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt Gerhard Schröder volt német kancellár a Stern című hírmagazinnak adott interjújában, amelyből részleteket csütörtökre virradóra közöltek hírügynökségek.

„Szükségünk van Oroszország erőforrásaira, nemcsak a gázra és olajra, de a ritka- és nemesfémekre is” – jelentette ki Schröder. Európának ugyanakkor szüksége van az orosz piacra, és „Oroszország is pontosan tudja, hogy szüksége van Európára” – mondta a német szociáldemokrata politikus. Úgy fogalmazott, hogy a felek ezt most jobban megértik, mint korábban.

Donald Trump amerikai elnök július 16-án készül találkozni Putyinnal a finn fővárosban, Helsinkiben. A két vezető eddig két alkalommal találkozott különböző konferenciák alkalmával. A csúcstalálkozóhoz megfigyelők nagy reményeket fűznek, tekintettel arra, hogy terebélyes az Oroszország és az Egyesült államok közötti vitás kérdések listája. Schröder ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Washington és Moszkva kész a párbeszédre.

Mindemellett óva intett az Oroszország elszigetelését célzó próbálkozásoktól. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagját nem is lehet elszigetelni, mert akkor a világ egyik konfliktusában sem lehet majd egy lépéssel előrébb jutni” – hangsúlyozta a volt kancellár.

Olvassa el: hirado.hu