1,2 milliós nézettségnél tart Schobert Norbert és Szentesi Éva vitája a Facebookon7Fénykép1Videó© velvet.hu

1,2 milliós nézettségnél tart Schobert Norbert és Szentesi Éva vitája a Facebookon

, 19 hír, 2 oldalnézet

Azt nehéz kétségbe vonni, hogy Schobert Norbert szavainak súlya van (elnézést a véletlen szójátékért). Bár a héten közzétett videói miatt többen is leiratkoztak a közösségi oldalairól, még így is milliós táborról beszélünk, nem is szólva arról, hogy sikerül elérnie azt is, hogy az egész magyar sajtó vele foglalkozzon. Ha már ekkora visszhangot váltott ki, talán nem minden tanulság nélkül való, ha megnézzük, hogyan látjuk vissza magunkat és a társadalmunkat ezekből a szavakból.

Schobert nem tud nem a patriarchális nézőpontból beszélni, amiért nehéz hibáztatni, hiszen ebben élünk, ezt szívjuk magunkba – erőfeszítés kell ahhoz, hogy ne ennek a struktúrának a játékszabályai szerint gondolkodjunk, beszéljünk és cselekedjünk. Az viszont nem csak az ő, hanem a többi, patriarchális rendszerben ragadó ember figyelmét is felkeltheti, hogy ez a rendszer épp a Schobert által megfogalmazott elvárások miatt képes nagyon sokat ártani a nőknek – és a férfiaknak is.

Schobert Norbertnek nincs ugyan szakirányú végzettsége azokban a témákban, amelyekben megnyilvánul, legyen az táplálkozás, mozgás, egészség, társadalom- vagy gendertudomány, viszont – egy szavazatokat begyűjteni igyekvő politikushoz hasonlóan – jó érzéke van ahhoz, hogy tematizáljon. A tematizáláshoz pedig ismerni kell az embereket és a közeget, amelyben ezek a fogyasztók/szavazók élnek. Ez a jelen Magyarországában, mint sok másik országban szerte a világon egy patriarchális közeg.