26 ezer tonna ammónium-nitrát van a romániai tengeri kikötőkben6Fénykép© blikk.hu

26 ezer tonna ammónium-nitrát van a romániai tengeri kikötőkben

, 10 hír, 0 oldalnézet

A romániai Konstanca kikötőjében mintegy 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, de Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat.

A bejrúti robbanás után a romániai sajtó és a román hatóságok is azonnal vizsgálni kezdték, hogy veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár, amelyik többek között ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyárt, mely Bejrútban robbant, valamint azt, hogy milyen mértékben veszélyeztetik Konstanca lakosságát a kikötőben tárolt és rakodott veszélyes anyagok.

A romániai tengeri kikötők igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez mintegy tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant. Az igazgatóság közlése szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Konstancán, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, és a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával.