80 éve született Eusébio, a portugál focilegenda2Fénykép© nemzetisport.hu

80 éve született Eusébio, a portugál focilegenda

, 5 hír, oldalnézet

Az akkor portugál gyarmat Mozambik fővárosában, Lourenco Marquesben (ma Maputo) született. Gyermekkora nyomorban telt, fehér vasúti munkás apját ötéves korában vesztette el, azután fekete anyja egymaga nevelte testvéreivel. Az iskola helyett az utcán töltötte idejét, mezítláb, rongylabdával tanult meg focizni. A Benfica fiókcsapatának számító helyi klubtól eltanácsolták, de szerencséjére a Sporting Lisboa által támogatott másik együttesnél láttak benne fantáziát. Tizenöt évesen fedezte fel a Juventus egyik ügynöke, aki szerződést ajánlott neki, de anyja nem engedte el a messzi idegenbe.

Két évvel később mégis Európába utazhatott, a Benficát edző magyar Guttmann Béla jóvoltából. Az elkényelmesedett sztárok helyett fiatal tehetségekre vadászó Guttmann a fodrásznál, egy brazil barátjától hallott a zseniális mozambiki fiúról, s még aznap Maputóba repült. Két nap múlva Eusébióval tért vissza, akit szerződésének aláírásáig álnéven rejtegettek, mert attól tartottak, hogy a rivális Sporting (amelynek fiókcsapatában játszott) szabályszerűen elrabolja a játékost.

A Benficánál 1961 májusában mutatkozott be. A következő évben 17 bajnoki mérkőzésen 12 gólt szerzett, és kulcsszerepe volt abban, hogy a portugál csapat abban a szezonban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Eusébio a döntőben két találattal járult hozzá a Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5:3-as győzelemhez. A „Sasokkal” 11-szeres portugál bajnok, hétszeres gólkirály, ötszörös kupagyőztes lett, s négyszer került a BEK döntőjébe.