800 embert kirúgnak az Electrolux jászberényi gyárából2Fénykép© 168ora.hu

800 embert kirúgnak az Electrolux jászberényi gyárából

, 5 hír, 0 oldalnézet

Megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját. A svéd vállalat közleményben jelentette be: stratégiai vizsgálat után úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi magyarországi termelését. Ennek része a jászberényi üzem leépítése mellett az, hogy 100 millió eurót fektetnek a nyíregyházi gyáruk automatizációjába és digitalizációjába, ahol hűtőket gyártanak. A cég közlése szerint jelenleg is tájékoztatják a dolgozókat, és tárgyalnak a szakszervezettel.

Az Electrolux januárban jelentette be, hogy jelentősen átszervezné termelését, ennek érdekében pedig alaposan átvizsgálja, hogyan lehetne hatékonyabb. Ennek eredményeként jelentette be a cég a jászberényi gyár leépítését. Ezenkívül pedig még globálisan közel 900 nem termelő munkahely megszüntetését is tervezi a vállalat. Ezekkel a lépésekkel a cég évente hozzávetőleg 500 millió svéd koronát, vagyis nagyjából 15,4 milliárd forintot takarítana meg 2022-től.

Ezzel párhuzamosan tavaly egy 4-5 milliárd koronás beruházási programot is hirdetett a cég, ennek része a most bejelentett 100 millió eurós, vagyis 33 milliárd forintos beruházás a nyíregyházi hűtőgépgyártásba, igaz, nem valószínű, hogy ez jelentős számú új munkahellyel jár majd.