A cégvezetők arra számítanak, hogy hamarosan 70 év lesz a nyugdíjkorhatár© 24.hu

A cégvezetők arra számítanak, hogy hamarosan 70 év lesz a nyugdíjkorhatár

, 4 hír, 5 oldalnézet

Szinte biztosra veszik a magyarországi cégvezetők, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár – derült ki a PwC friss vezérigazgató-felméréséből. A Portfoliónak elküldött adatok alapján a hazai cégvezetők 89 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár 5 évvel 70 évre emelkedik az évtized végére, de csaknem ugyanennyien gondolják úgy, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Nemcsak a magyar cégvezetők, hanem a kutatók is hasonlóan látják a nyugdíjkorhatár kérdését – emlékeztet a lap. Az OECD egyik elemzése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. Az OECD azt is javasolta, hogy a jövőben szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

Közben a magyarok várható élettartama nemzetközi összehasonlításban alacsony. A nők idehaza mostanában például pontosan ugyanolyan hosszú földi pályafutással számolhatnak, mind Dél-Amerikában a brazilok. Ugyanakkor valamivel rövidebbre, mint északabbra a mexikóiak. A hazai férfiak a nyugat-európaiak helyett megint csak inkább a fenti államokbeli „kollégákkal” tartják a lépést. A braziloknál éppenséggel valamivel jobban állnak, a mexikóiakat viszont még nem sikerült behozniuk.