A fiatalok körében is tarolt a Fidesz-KDNP áprilisban3Fénykép© kemma.hu

A fiatalok körében is tarolt a Fidesz-KDNP áprilisban

, 6 hír, 2 oldalnézet

A választásokon részt vett 18–21 éves magyarországi fiatalok mintegy fele (49%-a) voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor által vezetett listájára, míg csupán valamennyivel több, mint egyötödük (22%) szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára

– derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából. A Mi Hazánk Mozgalomra az első szavazók 8%-a adta voksát, a többi kispárt jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a legfiatalabb választópolgárok körében is - közölte a Társadalomkutató Kft.

a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat,

hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4%-os listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5%) kilenctizedét érte el. Az országos listán elért 5,9 %-os eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3%-os listás eredményéhez hasonlóan teljesített az első szavazók körében.