A román hatóságok letakartatták a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján3Fénykép© hirado.hu

A román hatóságok letakartatták a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján

, 6 hír, 7 oldalnézet

Az újság képeken is bemutatta, hogy a Sabau-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművész által elkészített miseruha hátoldalán eredetileg az esemény magyar nyelvű mottójával és a látogatás dátumával szerepelt a pápalátogatás logója. A "Járjunk együtt!" mottót és a "Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.-június 2." feliratot azonban a román hatóságok fellépése nyomán le kellett takarni.

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja a lapnak elmondta: Urbán Eriket, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját a román kormányőrség (SPP) illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, megkérdezvén: igaz-e a magyar sajtó állítása, hogy a miseruhán magyar felirat is van.

Miután a csíksomlyói szerzetes közölte, hogy a pápai mise kellékeit jóváhagyta a Vatikán, arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy nem tudja, hogy ez Románia? A román hatóságok képviselői felszólították a szerzetest, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat, és ennek szükségességéről a Vatikánt is meggyőzték.