A vegyipar falta fel a legtöbb energiát2Fénykép© vg.hu

A vegyipar falta fel a legtöbb energiát

, 5 hír, 4 oldalnézet

Magyarországon 2018-ban is a vegy- és a gyógyszeripar használta fel a legtöbb energiát az iparon belül, a szegmensre 48,4 petajoule jutott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összesítése szerint, ami az egész ipar 186,7 petajoule-os igényének a 25,9 százaléka volt. A MEKH listáján a második és a harmadik helyen szereplő élelmiszer, ital és dohánytermék, valamint a nemfém ásványi termékek gyártása is csak együttesen haladta meg az előbbit 29,8 százalékos aránnyal. A sorban mögöttük a gépgyártás, az építőipar és az egyéb ipari tevékenység áll.

Az adott iparág fejlődését is mutatja a felhasználás mértékének változása és az, hogy az adott értéket milyen mennyiségű energiával állították elő. Az előbbi kapcsán a MEKH kiemeli, hogy az ipar egészének 2 százalékkal emelkedett az energiafelhasználása, ezen belül a fő energiafelhasználó vegyiparé és gyógyszeriparé csak 1 százalékkal. A mögötte következő két ágazaté viszont 7-7 százalékkal bővült. A legnagyobb mértékben (29 százalékkal) az építőipar energiaigénye nőtt, amelyet 27 százalékkal a fafeldolgozás, 23 százalékkal pedig a bányászat és kőfejtés követett.

Annak meghatározásához, hogy a felhasznált energiát mennyire sikerült pénzzé tenni, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is szükségesek. Ezek szerint a vegyipar és a gyógyszeripar 2018-ban együtt 2598,055 milliárd forint értéket állított elő, vagyis minden egyes milliárd forinthoz 18,7 terajoule energiára volt szükség.