Abortuszellenes tüntetők gyalázták meg II. János Pál pápa és Reagan szobrát2Fénykép© hirado.hu

Abortuszellenes tüntetők gyalázták meg II. János Pál pápa és Reagan szobrát

, 8 hír, 0 oldalnézet

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a szélsőbaloldali aktivisták, köztük a feministák körében. A szombati, varsói tüntetés után vasárnap Poznanban is demonstrációt szerveztek, a rendőrség adatai szerint mintegy 7 ezer, a szervezők szerint 20 ezer ember vett részt a megmozduláson, dacára a járványhelyzetnek és a virológusok ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseinek.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják az esti szentmisét a poznani székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban. A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznan utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték.

A tüntetők ezután a kormánypárt, a nemzeti-konzervatív PiS székháza elé vonultak, miközben szélsőbaloldali, feminista és életellenes jelszavakat skandáltak. Nyomdafestéket nem tűrő, vulgáris kormány- és PiS-ellenes kiáltások is elhangzottak.