Áder János: a vízválság az emberiség drámája - Hírösszefoglaló6Fénykép© origo.hu

Áder János: a vízválság az emberiség drámája - Hírösszefoglaló

, 11 hír, oldalnézet

Az emberiség drámájának nevezte a vízválságot a köztársasági elnök. Áder János a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján a 3 napos tanácskozás céljának nevezte, hogy választ találjanak arra, miként lehet megelőzni a válságot ott, ahol erre még van lehetőség, és hogyan lehet alkalmazkodni ott, ahol a vízválság már beköszöntött.

Az ENSZ főtitkára a résztvevőkhöz intézett videóüzenetében arról beszélt: mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget, mert a vízhez jutás emberi jog. António Guterres szerint mielőbb össze kell fogni a globális vízügyi problémák megoldására, a vízhiány kezelésére.

A keleti partnerség ügyében szoros együttműködést ígért Azerbajdzsánnak, az uniós tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországnak Orbán Viktor miniszterelnök, ha Magyarország adhatja az Európai Unió bővítési biztosát. A kormányfő Bakuban, a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt mondta: Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Arról is beszélt, hogy a magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a Türk Tanács tagállamainak.