Áder János közös uniós fellépést sürgetett a migráció, a klímaválság és az államadósság kezelése ügyében© infostart.hu

Áder János közös uniós fellépést sürgetett a migráció, a klímaválság és az államadósság kezelése ügyében

, 7 hír, oldalnézet

A migrációról és az államadóság kezeléséről tárgyalt egymással csütörtökön Rómában Áder János és Sergio Mattarella olasz államfő. A magyar köztársasági elnök és olasz kollégája egyetértett abban, hogy a migráció kezelése, a probléma megoldása és annak finanszírozása nem lehet csak és kizárólag az Európai Unió gondja.

A megbeszélést követően Áder János magyar újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: abban konszenzus van az unióban, hogy a migráció kezelésénél a legfontosabb a megelőzés lenne. Olasz partnerével azonos az álláspontjuk: a migráció ügyét az unión belül irányítottan és tervezetten kell megoldani.

Arról is tárgyaltak, hogy nem lehet csak az Európai Uniótól elvárni, hogy Ázsia és Afrika problémáit a "vállára véve" egyedül finanszírozza a migráció megelőzéséhez szükséges segélyprogramokat. A magyar államfő elmondta, hogy Sergio Mattarellával egyetértettek: az EU-n kívül is vannak olyan tehetős államok a világban, amelyek egy pénzügyi vagy befektetési alaphoz hozzájárulva segíthetnek a migrációs válság kezelésében.