Aggódhat a Fidesz, Tusk lehet a Néppárt elnöke4Fénykép1Videó© magyarnarancs.hu

Aggódhat a Fidesz, Tusk lehet a Néppárt elnöke

, 5 hír, oldalnézet

Indulni fog az Európai Néppárt (EPP) elnöki címéért Donald Tusk – írja az Euronews a belga Der Standaardra hivatkozva. Ez nem jó jel a Fidesznek, hiszen az Európai Tanács leköszönő elnöke a Visegrádi Négyek egyik országának politikusa, lengyel kormányfő volt, aki korábban többször keményen kritizálta a magyar miniszterelnököt és politikáját.

Tavaly novemberben, Helsinkiben Tusk arról beszélt – anélkül, hogy megnevezte volna Orbán Viktort –, hogy szerinte nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust”.

Az sem kereszténydemokrata a lengyel politikus értékrendje szerint, aki támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, rendszerét, és támadja Ukrajnát. Ahogyan az sem, aki megtagadja a jogállam elvét, és „le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autoritarianizmus keleti modelljére.”