Arzénnal szennyezett rizst találtak Magyarországon
Fotó: www.napi.hu

Arzénnal szennyezett rizst találtak Magyarországon

8 hírek, 3

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketekben, bioboltokban kapható 23 rizst és 10 puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban.

A Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval nevű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilónkénti 0,3 milligrammos határértéket. A Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében az arzén- és a kadmium szennyezettsége az unió által megszabott határérték felét érte el.

A vizsgált elemek közül az arzént minden termékben kimutatták, de az Olaszországból származó Riso scotti “A” minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket.

Az egyesület kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét a termékekről. A Nébih álláspontja szerint a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek.

Az egyesület vizsgálata a Müller Bio Gourmet basmati rizs, a Müller Alnatura basmati rizs, valamint a Tesco value “B” minőségű hosszúszemű rizs, az S-Budget “B” minőségű rizs, a Tesco basmati “A” minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizs esetében megállapította, hogy nagyon kicsi a termékek arzén szennyezettsége, nem tartalmaztak higanyt, kadmium és ólom pedig nem vagy csak csekély mértékben volt bennük.

A puffasztott rizsek közül a Ham-l...

    Olvassa el: 24.hu