Az amerikai képviselőház elítélte Törökországot az örmény népirtás miatt2Fénykép© 168ora.hu

Az amerikai képviselőház elítélte Törökországot az örmény népirtás miatt

, 8 hír, 2 oldalnézet

Elsöprő többséggel döntöttek az amerikai képviselőház tagjai: 405-11 arányban szavaztak amellett, hogy a török szultán birodalmában a hatalom legyilkoltatta az örmény kisebbség döntő többségét. Ankara tiltakozott, mert a hivatalos álláspont szerint csak helyi atrocitások voltak, az állam nem irányította az örmények tömeges kiirtását az első világháború idején.

A washingtoni képviselőház döntése súlyos politikai vereség Donald Trumpnak, hiszen arra is felszólították az amerikai elnököt, hogy alkalmazzon kemény szankciókat Törökországgal szemben amiatt, hogy a kurdokkal szemben brutálisan lép fel a török hadsereg Szíriában. A kurd milícia döntő szerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében, ám Trump cserbenhagyta őket.

Az oszmán birodalom, amely az első világháborúban Németország és az Osztrák-Magyar monarchia szövetségese volt, szemben állt a cári birodalommal, ahol jelentős számú örmény kisebbség élt. A szultán birodalmában élő örmény kisebbséget azzal vádolta a hatalom, hogy együttműködik a cár titkosszolgálatával - elárulva a birodalom érdekeit.