Az amerikai-kínai kapcsolatok javítása mellett állt ki Trump7Fénykép© hirado.hu

Az amerikai-kínai kapcsolatok javítása mellett állt ki Trump

, 17 hír, oldalnézet

A kétoldalú viszony javítása melletti elkötelezettségét hangoztatta az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából folytatott telefonos megbeszélésén Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök – jelentette kedden az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Három napon belül ez volt a második alkalom, hogy Trump és Hszi egyeztetett egymással. Szombati megbeszélésüket követően az amerikai elnök a két ország közötti kereskedelmi vitában elért előrelépésről beszélt, kedden pedig Trump az NPR információi szerint a négy évtizedes amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatokat és a Hszi elnökhöz fűződő személyes jó viszonyát méltatta.

Hszi Csin-ping a kapcsolatok fejlődésének fontosságát hangsúlyozta, és utalt az egyeztetés és az együttműködés jelentőségére. Az Egyesült Államok és Kína tavaly éles kereskedelmi vitába keveredett: Washington azt veti Peking szemére, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, óriási kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, miközben a kínai piacot nem nyitja meg teljesen az amerikai vállalatok előtt.