Az ENSZ szerint a járvány miatt jobban terjed a gyermekmunka2Fénykép© hirado.hu

Az ENSZ szerint a járvány miatt jobban terjed a gyermekmunka

, 10 hír, oldalnézet

Nőtt az elmúlt években a gyermekmunkát végző kiskorúak száma, a koronavírus-járvány pedig jelentősen nehezíti a gyermekmunka visszaszorítását, és veszélybe sodorja az ezen a téren eddig elért eredményeket is – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által csütörtökön közzétett jelentésből.

A két szervezet részéről rámutattak arra, hogy az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma, így jelenleg mintegy 160 millió, gyermekmunkát végző kiskorúról tudni világszerte. A pandémia nyomán rengeteg felnőtt vesztette el a megélhetését, így sok családban a gyerekek váltak kenyérkeresővé. Az ő helyzetüket tovább nehezíti, hogy a megbetegedések, illetve a járványügyi rendelkezések miatt sok iskola is bezárt.

A közzétett adatok szerint a vidéki térségekben a gyermekmunka közel háromszor gyakoribb, mint a városokban: a gyermekmunkát végzők 70 százaléka, azaz közel 112 millió gyerek a mezőgazdasági szektorban dolgozik. További 20 százalék (azaz 31,4 millió) a szolgáltatói szektorban, 10 százalékuk, vagyis 16,5 millióan pedig az iparban. Hozzáteszik, hogy 2016 óta 6,5 millióval nőtt azon gyerekek száma, akik az egészségükre veszélyes munkát kénytelenek végezni. Velük együtt már összesen 79 millió kiskorút fenyeget ez a veszély.