Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná3Fénykép© magyarnarancs.hu

Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná

, 7 hír, oldalnézet

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, ennek érdekében egy munkacsoportot hoztak létre – értesült a Politico, mely közzétette az erre vonatkozó határozatot. Az információ szerint az ötfős testület arra vonatkozó javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. De az is az elképzelések között szerepel, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

A néppárti frakció keddi ülésén megválasztották a munkacsoport öt tagját, közöttük Othmar Karast, aki legutóbbi Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. De a többi tagról, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht, Esteban Gonzalez Pons is ismert, hogy a Fidesz kemény kritikusainak számítanak.

A néppárti képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról. A néppárti frakció tervei között az is szerepel, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat.