Az Európai Parlament hozzájárult az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabításához3Fénykép© portfolio.hu

Az Európai Parlament hozzájárult az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabításához

, 5 hír, oldalnézet

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 453 szavazat, 119 ellenszavazat, és 19 tartózkodás mellett elfogadott megállapodás szerint az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbítása mellett a vonatkozó jogszabályi változások azt is lehetővé teszik a tagországok számára, hogy új típusú antigén-teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki – írja az MTI.

A tagállamoknak kerülniük kell a védettségi igazolványt birtokló polgárok szabad mozgásának indokolatlan korlátozásait, nyomatékosították a képviselők. Ha mégis utazási korlátozások bevezetésére kényszerülnek, akkor azoknak mindenképpen arányosnak kell lenniük, és bevezetésüknek figyelembe kell vennie az Európai Betegmegelőzési és Járványvédelmi központ (ECDC) legfrissebb tanácsait.

A jogszabály szerint hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után az Európai Bizottságnak értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet további fenntartása továbbra is szükséges illetve arányos-e. A képviselők egyöntetű véleménye szerint a rendelet alkalmazásának a lehető legrövidebbnek kell lennie, és a járványügyi helyzet változásával azonnal hatályon kívül kell helyezni.