Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak a 2050-re karbonsemlegességről - a nap hírei4Fénykép© kitekinto.hu

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak a 2050-re karbonsemlegességről - a nap hírei

, 5 hír, oldalnézet

A miniszterelnök szerint az uniós klímacsúcson sikerült megteremteni az esélyt arra, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát. Orbán Viktor Facebook-videójában azt hangsúlyozta, hogy olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását. A miniszterelnök szerint Magyarország jelentősen csökkentette a szén-dioxid kibocsátását 1990 óta. Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön megállapodtak abban, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon.

Magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról állapodott meg a külgazdasági és külügyminiszter az orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával Moszkvában. Szijjártó Péter az egyik legfontosabb célnak nevezte, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson. Az ehhez szükséges kiválasztás és képzés azonnal megkezdődik. A tárcavezető korábban elmondta, legfeljebb négy űrhajóst képeznek ki, ami 3 évig tart és akár 10 milliárd forint lehet.

Rendkívüli ülést tart kedden a bírók és az ügyészek fizetésemelése ügyében az Országgyűlés. A képviselők az államfő által visszaküldött, az egyfokú járási hivatali eljárásokról szóló törvényt tárgyalják. Áder János azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a kedden elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság módosító indítványát, amely több kifogást orvosolt volna. Továbbá nem tette lehetővé az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését.