Az OLAF szerint Magyarország csal a legtöbbet az uniós pénzekkel és az áfával© portfolio.hu

Az OLAF szerint Magyarország csal a legtöbbet az uniós pénzekkel és az áfával

, 4 hír, oldalnézet

Az OLAF 2019-es éves jelentése a minap jelent meg és eszerint a 2015-2019 között Magyarországon felhasznált EU-s felzárkóztatási és agrártámogatások 3,93%-át tette ki az a pénzügyi büntetés, amekkorát az OLAF javasolt kiszabni a 43 vizsgált eset alapján. Ez több, mint tízszerese a 0,34%-os uniós átlagnak és toronymagasan a legmagasabb aránynak számít az összes tagállam között – mutat rá mai anyagában az Euronews.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy ez sajnos nem új jelenség: az előző évek hasonló jelentésében is kiugró volt a magyarországi forrásfelhasználás vizsgálatánál az OLAF által javasolt büntetés aránya. A 2018-as jelentésben például 3,84%-os volt ez az arány 54 vizsgált eset alapján a 2014-2018-as időszakra.

Évek óta visszatérő jelenség tehát ez, ahogy az is, hogy az OLAF ezekben a jelentéseiben tükröt állít a magyar hatóságok elé, hogy ők eközben a felhasznált pénzek mekkora arányát találták szabálytalannak. Amint a fenti táblázat bal oldalán látszik: ez a magyar arány a mostani jelentésben 1,41%-os, a tavalyiban 1,31%-os volt. A csalást és nem csalást jelentő összes szabálytalan pénzfelhasználást együtt nézik a tagállami hatóságok, ezért náluk sokkal nagyobb ügyszámokat látunk, miközben rendre az OLAF javasol jóval magasabb arányú pénzügyi büntetést.