Az OTP tavaly 310 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el© hirado.hu

Az OTP tavaly 310 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el

, 6 hír, 0 oldalnézet

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport konszolidált adózott nyeresége a negyedik negyedévben 71,465 milliárd forint lett, ami 31 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, és az elemzői várakozásoktól is. Az elemzői konszenzus 2020 utolsó negyedévre az előző évinél 24 százalékkal alacsonyabb, 80,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget várt. Az éves konszolidált adózott nyereség 37 százalékkal 259,636 milliárd forintra csökkent.

A jelentésben a pénzintézet kiemelte: mivel az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta a - döntően a járványhelyzettel összefüggésben megképzett - teljes kockázati költségek 188 milliárd forintos volumene, az alapfolyamatokról és a bázisidőszakkal való összehasonlításhoz pontosabb képet ad a működési eredmény alakulása.

Tavaly a csoport 5 százalékkal magasabb, 537,4 milliárd forint konszolidált működési eredményt realizált. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.