Bajban van, csődvédelmet kér a Cirque du Soleil, 3500 embert bocsátottak el4Fénykép© 168ora.hu

Bajban van, csődvédelmet kér a Cirque du Soleil, 3500 embert bocsátottak el

, 6 hír, oldalnézet

A világ kulturális és szórakoztatóiparát forgószélként söpörte el a koronavírus-járvány, és Kanada nemzeti kincse, a Cirque du Soleil újcirkusz-társulat is súlyosan érintett, a helyzetük annyira tarthatatlan, hogy csődvédelmet kértek. A cég a járvány nyomán akkora adósságot halmozott fel – a CNN szerint több mint egymilliárd dollárt –, hogy az állam és magánbefektetők segítségét kéri azok újrastrukturáláshoz.

A Circue du Soleil előadásai – köztük hat Las Vegas-i műsor és egy legalább tízállomásos világ körüli turné – március óta állnak, a társulat tagjai kényszerszabadságon vannak, és nem is igen tudnak hamarosan újra elindulni, hiszen a vírushelyzet ezt még nem engedi. A cég már kapott 300 millió dollárnyi gyorssegélyt, de továbbra is amerikai, kínai és kanadai befektetőcégektől várja a segítséget, hiszen egymilliárd dollárra rúgó tartozásaikra ez a pénz közel se lesz elég még úgy sem, hogy költségcsökkentési céllal 3500 embertől váltak meg.

A Cirque du Soleil az elmúlt 36 évben nagyon sikeres és nyereséges szervezetté vált. Ugyanakkor a Covid-19 miatti kötelező lezárások nyomán lenullázott bevételekkel a vezetőségnek döntést kellett hoznia, hogy megvédjék a cég jövőjét