Beavatkozna a balliberális sajtó a református egyház tisztújítási folyamatába© sonline.hu

Beavatkozna a balliberális sajtó a református egyház tisztújítási folyamatába

, 6 hír, oldalnézet

Javában zajlik Magyarország második legnépesebb felekezete, a Magyarországi Református Egyház (MRE) hatévente sorra kerülő tisztújítása, amelynek során négy egyházkerületben választanak püspököket és főgondnokokat (világi vezetőket).

Érdekesség, hogy két egyházkerületben csak egy püspökjelölt indul: a Dunántúlon Steinbach József, a Tiszántúlon Fekete Károly eddigi püspökök az egyedüli jelöltek. A Tiszáninneni Egyházkerületben viszont két jelölt is van – Varga István, Pásztor Dániel –, miután az eddigi püspöknek, Csomós Józsefnek lejárt a három ciklusa, és már nem újraválasztható. Hasonló a helyzet Dunamelléken, ahol Szabó István kitöltötte a maximális 18 évet. Itt Balla Péter és Balog Zoltán a két püspökjelölt.

A református tisztújítások általános folyamatával az egyházi sajtó részletesen foglalkozik. E cikk tárgya a református egyház belügyeibe egy irányból, mélyen behatoló sajtótámadás-sorozat, amely politikai természetűnek tűnik az egyik egyházkerület egyik püspökaspiránsa, Balog Zoltán kipécézésével.