Benyújtják az új paksi blokk engedélykérelmét
Fotó: www.naplo.hu

Benyújtják az új paksi blokk engedélykérelmét

6 hírek, 0

Paks. A tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet – mondta a beruházás tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Pécsen. Mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak – ismertette Süli János az atomenergetika jogi vonatkozásairól rendezett nemzetközi konferencián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (PTE-ÁJK).Kiemelte, hogy a hatóságnak 15 hónapja van a dokumentáció elbírálására; az engedélyezési folyamatba, egyéves időtartamra, nemzetközi szakértőket is bevonnak.

A létesítési engedély birtokában indulhat a főépület építése – tette hozzá. Süli János közölte, hogy az új blok­k­ok beüzemeléséig további mintegy hatezer engedély szükséges.JogerősenAz engedélyezési folyamat műszaki-, jogi- és gazdasági elemzések „tömegét” vonja maga után. A politikus arra számít, hogy az engedélyeket az ellenzék meg fogja támadni, ezért „el kell jutni odáig, hogy azok jogerős ítélettel legyenek megtámogatva” – fogalmazott.

A konferencia témájára térve Süli János arról beszélt, az ilyen beruházások legbonyolultabb kérdései jelenleg már nem műszaki, hanem jogi természetűek. A paksi bővítésről kiemelte, hogy a magyar fél mindig egyértelműen „a nyilvánosság mellett áll”, ugy...

    Olvassa el: naplo.hu