Biztonságosan működnek a nukleáris létesítményeink3Fénykép© origo.hu

Biztonságosan működnek a nukleáris létesítményeink

, 6 hír, oldalnézet

Többoldalú együttműködés keretében tisztázza az Országos Atomenergia-hivatal, hogy az új paksi nukleáris blokkoknak milyen követelményeknek kell megfelelniük – jelezte Fichtinger Gyula, a hatóság főigazgatója. A hivatal éves beszámolóján szó esett arról is, hogy nincs olyan határértéke a Duna vízszintjének, amely veszélyeztetné a nukleáris biztonságot.

Az atomenergia felhasználása az elmúlt évben is biztonságosan zajlott Magyarországon – közölte az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) főigazgatója. Fichtinger Gyula a hatóság éves sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nukleáris létesítmények, valamint a radioaktívhulladék-tárolók az előírt feltételekkel és korlátokkal üzemeltek tavaly, a létesítmények működése nem növelte sem az alkalmazottak, sem a lakosság egészségére ható kockázatokat.

A főigazgató hangsúlyozta: a hivatal nem támogatója és nem ellenzője az atomenergia-felhasználásnak, pusztán a biztonságos felhasználásnak ellenőrzője. Elmondta azt is, hogy uniós felülvizsgálat igazolta: Magyarországnak megfelelő öregedéskezelési programja van az üzemelő atomerőművek és kutatóreaktorok esetében.