Brit adatvédelmi hatóság: törvényt sértett a Facebook
Fotó: www.hwsw.hu

Brit adatvédelmi hatóság: törvényt sértett a Facebook

8 hírek, 1

Megállapította a brit adatvédelmi hivatal (ICO) vizsgálata, hogy a Facebook megszegte az 1998-as Adatvédelmi törvényét, mivel nem védte eléggé a felhasználók információit - a folyamatban lévő nyomozásról készült bővebb beszámoló itt található. A várható adatvédelmi bírság az Egyesült Királyságban jelenleg maximum 500 ezer font, amely 662 ezer dollárnak felel meg, úgyhogy a hivatal ennyit tervez beszedni a közösségi óriástól, és a dokumentum szerint erről már értesítette a céget.

Egyelőre ez a bírság nem tűnik elég arányosnak a vétséggel, hiszen a GDPR-nak megfelelően az összeg akár a világpiaci forgalom 4 százalékának megfelelő összeg is lehetne, de a szabályozás nem alkalmazható visszafelé, így az akkor érvényes szabályozás szerinti büntetési tételt lehet kiszabni. Az viszont mindenképp fontos mérföldkő, hogy ezúttal hivatalos megállapítás született: a cég törvényt sértett az adatkezelési gyakorlatával.

A Facebook azért várhatóan nem ússza meg a jelképes pénzbüntetéssel. A cég tevékenységét már parlamenti bizottság vizsgálja, a Facebook-CA ügyben pedig már az ausztrál hatóság is vizsgálatot kezdeményezhet, miután egy ausztrál ügyvédi iroda is panaszt akar tenni a helyi adatvédelmi biztosnál. Jelenleg szakértők vizsgálják azt is, hogy a GDPR és a magasabb büntetési tétel alkalmazható-e - vagyis van-e olyan törvénysértő tevékenység, amelyet a cég a szabályozás élesedése után ...

    Olvassa el: hwsw.hu