Brüsszelben kötelezővé tennék az ENSZ migrációs csomagját3Fénykép© origo.hu

Brüsszelben kötelezővé tennék az ENSZ migrációs csomagját

, 4 hír, 3 oldalnézet

Hónapokon át hazudott Brüsszel és a bevándorláspárti tábor az ENSZ migrációs csomagjáról – ez derül ki az M1 birtokába került titkos dokumentumból. Azt hangoztatták folyamatosan, hogy nem lesz jogi következménye a megállapodásnak. Most mégis azt állapította meg az Európai Bizottság jogi szolgálata, hogy figyelembe kell venniük a tagállamoknak a bevándorlást pozitív folyamatnak beállító dokumentumot. Mindezt úgy, hogy tavaly decemberben, az ENSZ közgyűlésében – Magyarországgal együtt – 9 uniós ország meg sem szavazta a csomagot – közölte az M1 Híradó.

A korábbi brüsszeli ígéretek és a kilenc uniós tagállam elutasítása ellenére mégiscsak bekerülhet az uniós jogba az ENSZ migrációs paktuma – derül ki az M1 birtokába jutott dokumentumból. A Globális Migrációs csomagnak jogi következményei vannak az unió tagállamaira nézve – egyebek mellett ez áll abban az elemzésben, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített.

A 53 pontból álló tanulmányt egyelőre csak a bizottságnak szánták, a készítők azt szerették volna, ha az általuk leírtak ki sem kerülnek a brüsszeli központból. Ezután pedig felsorolják, hogy melyek azok az uniós szerződések, amelyek alapján az összes tagállamban jogilag is érvényesíthetik az ENSZ migrációs paktumát. Pedig Brüsszelben korábban éppen azzal védték az egyezményt, hogy az az EU-ban az úgysem lesz kötelező.