Csányi Vilmos etológus 85 éves© kemma.hu

Csányi Vilmos etológus 85 éves

, 6 hír, oldalnézet

Május 9-én lett nyolcvanöt éves Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, etológus, akadémikus, a hazai etológiai kutatás és oktatás megteremtője, aki tudományos ismeretterjesztő tevékenysége mellett szépírói munkássága révén is ismert. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Budapesten született munkáscsaládban, s már gyermekkorától sok állat vette körül, középiskolás korában negyven akváriuma volt. A vegyipari technikumban letett érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karára jelentkezett és 1958-ban szerzett vegyészdiplomát. Érdeklődése a biokémia felé fordult, ahol mikrobiológiai kutatásai során kémiai ismereteit a biológiával társíthatta, ahogy mondta: szakmája a vegyészet, de hobbija a díszhaltenyésztés volt.

A Budapesti Orvostudományi Egyetem (ma Semmelweis Egyetem) Orvosi Vegytani Intézetének munkatársa lett, 1964-ben az intézet adjunktusává, később docensévé nevezték ki. Kandidátusi disszertációját 1965-ben védte meg a biológiai fehérjeszintézis szabályozása témában, 1970-ben elnyerte a biológiai tudományok doktora fokozatot. 1966-1967-ben az Egyesült Államokban Ford-ösztöndíjjal a Harvard Egyetemen folytatott tanulmányokat, 1970-től egy évig a New York State Research Institute for Neurochemistry vendégkutatója volt.