Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek4Fénykép© index.hu

Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek

, 6 hír, oldalnézet

Az Egyesült Államokban mostanra országossá váltak a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések. Minneapolison kívül már Minnesotában, Kaliforniában és Washingtonban is zaljanak a tiltakozások, több városban pedig - így Houstonban, Chicagóban, Louisville-ben, Phoenixben, Columbusban, Los Angelesben, New Yorkban és Memphisben - a rendőrökkel való összecsapásokba torkollottak a tüntetések. Pénteken a Fehér Házat is le kellett zárni ideiglenesen - írja a BBC News.

Minneapolis-Saint Paul városokban éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, de ezt a tüntetők nem nagyon tartják be: a házak, kocsik gyújtogatása pénteken is folytatódott.

Detroitban helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt pedig valaki egy autóból a tiltakozók közé lőtt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt - idézi az MTI Nicole Kirkwoodot, a detroiti rendőrség szóvivőjét. A szóvivő szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez, az áldozat egy 19 éves fiatal. További részletekről nem tudni. Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok is kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt számos tüntetőt őrizetbe vettek.