Diplomáciai konfliktus a menekültügy miatt
Fotó: www.hetek.hu

Diplomáciai konfliktus a menekültügy miatt

5 hírek, 1

Párizs. Franciaország ragaszkodik a párbeszédhez és az együttműködéshez Olaszországgal az Európát sújtó migrációs kérdésben – közölte szerdán a francia külügyi szóvivő, miután bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba. A diplomáciai konfliktus oka, hogy Párizs kedden élesen bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből: Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót.

Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.Alig vettek át menedékkérőtMatteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa kedd este kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

„Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!” – üzente Matteo Salvini a francia elnöknek. MTI

    Olvassa el: naplo.hu