Döbbenetes mennyiségű szemetet hagytak maguk után a hegymászók a Mount Everesten5Fénykép© origo.hu

Döbbenetes mennyiségű szemetet hagytak maguk után a hegymászók a Mount Everesten

, 9 hír, 2 oldalnézet

Döbbenetesen sok szemetet hagyott a Mount Everesten az idei mászószezon után a minden eddiginél több hegymászó. A legfelső, 8000 méteren lévő táborban 30 sátrat talált egy független takarító csoport.

A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

"A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak" - mondta el az AP-nek Dava Szteven Serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarító expedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára.

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez - magyarázta Dava Szteven Serpa. Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt (8,5 millió forint) szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan.