Dormánfalva román polgármestere kitüntette az úzvölgyi temetőfoglalókat2Fénykép© hirado.hu

Dormánfalva román polgármestere kitüntette az úzvölgyi temetőfoglalókat

, 5 hír, 4 oldalnézet

Kitüntetéseket adott át Constantin Toma, a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) román polgármestere pénteken azoknak, akik június 6-án a magyarok élő láncát megkerülve elsőkként jutottak be az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemetőbe, köztük egy szélsőjobboldali provokátornak is, illetve annak az ortodox papnak, aki az erőszakos temetőfoglalás után felszentelte a törvénytelenül létrehozott úgynevezett „román hősök" parcelláját, amely olyan katonáknak állít emléket, akik nagy többségében nem is ott vannak eltemetve.

Október 25-én, a román hadsereg napja alkalmából ugyanazok a szélsőségesen nacionalista szervezetek tartottak megemlékezést az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemetőben, amelyek június 6-án felvonultak a környék katonatemetőinél, és erőszakkal behatoltak a magyarok által élő lánccal védett temetőbe.

A román nacionalisták által kiválasztott október 25-i dátum - a román hadsereg napja - egyértelműen magyarellenes provokációra utal. Az a nap az erdélyi magyarság számára tragikus, megalázó eseményt takar. 1944. október 25-én foglalta el ugyanis a Szovjet Vörös Hadsereg és a Román Királyi Hadsereg az 1940. augusztus 30-i második bécsi döntés által Magyarországnak ítélt Észak-Erdély utolsó, még magyar kézen lévő városát, a Szatmár megyei Nagykárolyt. Ennek emlékére Nagykárolyban minden évben nagyszabású katonai felvonulást rendeznek a mindenkori román államfő részvételével.