Egész Kínában betiltották az NBA meccsek közvetítését3Fénykép© origo.hu

Egész Kínában betiltották az NBA meccsek közvetítését

, 4 hír, 0 oldalnézet

Az állami kézben lévő kínai CCTV televíziótársaság bejelentette, hogy felfüggesztik az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) előszezon mérkőzéseinek közvetítését. A CCTV tiltásához csatlakozott az NBA kínai digitális jogaikat birtokló Tencent is, amely szintén "átmenetileg" beszünteti a meccsek közvetítését.

A botrány azután robbant ki, hogy a Houston Rockets kosárlabda csapat vezérigazgatója, Darly Morey twitter üzenetben állt ki a hongkongi tüntetők mellett. Ugyan a bejegyzést később törölte, de addigra már minden nagyobb kínai médiumban megjelent az üzenet, amely hatalmas feszültséget szült. Adam Silver, az NBA egyik vezetőjea Morey bejegyzésével kapcsolatba elmondta, hogy a Rockets vezérigazgatójának joga van a szabad véleménynyilvánításhoz és ebben támogatja őt.

A CCTV azonban nem értett egyet sem Silverrel, sem pedig Morey-val. Sajtóközleményükben elmondták, hogy szerintük nem fér bele a szólásszabadságba egy ország nemzeti függetlensége és társadalmi stabilitása ellen beszélni. Hozzátették, hogy azonnal megkezdik az összes NBA-s szerződés és együttműködés felülvizsgálatát.