Egy hangfelvétel keltette botrány miatt lemondott a fő lengyel ellenzéki párt frakcióelnöke© alfahir.hu

Egy hangfelvétel keltette botrány miatt lemondott a fő lengyel ellenzéki párt frakcióelnöke

, 10 hír, 0 oldalnézet

Neumann, aki a PO elnökének, Grzegorz Schetynának legközelebbi munkatársa, a PAP hírügynökséggel közölte döntését, és sajnálatát fejezte ki a hangfelvételen rögzített trágár szavakért.

A botrányt kiváltó felvételt pénteken tette közzé a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info). A 2017-ben rögzített, a tavaly őszi lengyel helyhatósági választások előkészületeiről szóló anyag Neumann beszélgetését rögzítette az észak-lengyelországi Tczew város helyi PO-politikusaival.

A frakcióelnök nyomdafestéket nem tűrő szavakkal nyilatkozott a városban fennálló helyzetről. Szóba került a PO helyi polgármester-jelöltje is, akit abban az időben ügyészségi eljárás fenyegetett telekkereskedelmi ügyletei miatt. Neumann a felvételen a PO soraiból megválasztott több polgármestert is felsorolt, akik ellen szintén ügyészségi eljárás indult vagy legalábbis eljárás fenyegette őket. Úgy fogalmazott, hogy amíg ezek a politikusok a PO tagjai, a párt megvédi őket, és a bíróságok is nekik kedveznek majd. Ez utóbbi kijelentések váltották ki a legnagyobb felháborodást.