Egyelőre alacsony a halálozási arány a Nyugat-Balkánon9Fénykép© origo.hu

Egyelőre alacsony a halálozási arány a Nyugat-Balkánon

, 14 hír, oldalnézet

A szerb elnök teljes hétvégi kijárási tilalom bevezetését helyezte kilátásba már péntektől. Aleksandar Vucic kedden késő este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy vagy az egész országban, vagy csak a járvány gócainak számító városokban vezetne be tilalmat péntek délután és hétfő reggel között. A hatályos korlátozás szombat délutántól hétfő reggelig tart. Vucic azt mondta, hogy múlt szombaton rengetegen voltak az utcán, így ezt a lehetőséget is szeretné megvonni a következő két hétben, amikor a fertőzöttek számának tetőzése várható. Ilyen intézkedést vezetett be Észak-Macedónia is.

Aleksandar Vucic megerősítette azt is, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek nem gyógyulhatnak otthon, hanem az erre kijelölt, sport- és vásárcsarnokokban kialakított ideiglenes kórházakban szállásolják el őket. Ez alól csak a várandósok, a közelmúltban gyermeket szült anyák és a krónikus betegséggel rendelkezők képeznek kivételt.

Szerbiában egy nap alatt 2200-ról 2447-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 118-an gyógyultak fel a betegségből, 61-en pedig belehaltak a fertőzés szövődményeibe. A járvány halálozási aránya az országban 2,49 százalékos.