Egyértelműen Matteo Salvini vált az olasz jobboldal vezérévé5Fénykép2Videó© origo.hu

Egyértelműen Matteo Salvini vált az olasz jobboldal vezérévé

, 6 hír, oldalnézet

Az olasz főváros legnagyobb terén gyűltek össze a hatalomból kiszorított korábbi belügyminiszter támogatói. Salvini szerint az új baloldali olasz kormány – bár korábban tagadta – mégis megnyitotta a kikötőket és beengedi az illegális bevándorlókat. Mindezt Brüsszel, Berlin és Párizs iránymutatása alapján teszik. A jövő héttől több olasz tartományban helyhatósági választásokat tartanak: abban bízik Salvini, hogy ezeken vereséget szenved a baloldal, amibe belebukik a kormány.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint szeptemberben csaknem 2400 migráns érkezett az országba tengeri úton. Ez idén eddig a legmagasabb érték havi szinten. A Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes, ellenzéki Liga párt már korábban figyelmeztetett: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök második kormányának hivatalba lépése óta

Hogy még erőteljesebben hangot adjanak tiltakozásaiknak, az egyesült olasz jobboldal szombaton – Matteo Salvini korábbi belügyminiszter felhívására – tüntetést szervezett Rómába. Megfogalmazásuk szerint az a céljuk, hogy erőt demonstráljanak a keresztény értékek védelme helyett az európai határok migránsok előtti megnyitásával foglalkozó, Brüsszelben fogant baloldali kormány ellen.