Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe az előrehozott választáson6Fénykép© kitekinto.hu

Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe az előrehozott választáson

, 9 hír, 0 oldalnézet

A 2016-ban tartott parlamenti választáson húsz év óta először két ellenzéki jelöltet is megválasztottak, ezúttal azonban egyikük sem indulhatott. Mikalaj Sztatkevics ellenzéki vezető szerint a választási eredmények már rég eldőltek, a hatóságok válogatták ki a megfelelőnek tartott képviselőjelölteket. Fehéroroszországban választáson nem lehet hatalomváltást elérni - szögezte le Sztatkevics. A részvételi arány 77 százalékos volt.

Ligyija Jermosina, a központi választási bizottság elnöke hétfő reggeli sajtótájékoztatóján arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen ismert emberek kerültek be a parlamentbe. Említette köztük Marija Vasziljevicset, a tavalyi országos szépségverseny győztesét és Lilija Ananics volt tájékoztatási minisztert.

Az ellenzék tömeges csalásokra panaszkodott. Megfigyelők már a választás kezdete előtt világossá tették, hogy a választási kampányra vonatkozó korlátozások és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja igazságos választások megtartását. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több mint 400 megfigyelőt küldött az eseményre. A három évvel ezelőtti parlamenti választás után az EBESZ számos szabálytalanságot állapított meg, és átláthatatlannak találta a voksolás menetét.