Elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de nekünk azért jó lesz - megszólalt a nemzeti labor vezetője6Fénykép© 24.hu

Elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de nekünk azért jó lesz - megszólalt a nemzeti labor vezetője

, 12 hír, 0 oldalnézet

Magyarországon az oltásellenes hangulat első lépésben a kínai és orosz vakcinák megbízhatóságára épült, hiszen ezekkel az országokkal a magyar kormány politikai kapcsolata sokkal jobb, mint milyen technológiai szintet képviselnek Nyugat-Európához és Észak-Amerikához képest. Ettől függetlenül nem feltétlenül igaz, hogy ezek az oltóanyagok veszélyesek – még akkor sem, ha valóban rosszabbak, mint nyugati társaik.

Jakab Ferenc professzor arról beszélt az ATV Híradójának, hogy a kínai vakcina 70-75 százalékos hatékonysága nem annyira rossz, de tény: a Pfizer 95 százalékon teljesít.

A virológus szerint minden vakcinának lehet mellékhatása, és a kínai típus első generációs oltóanyagnak számít, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki. És bár Jakab azt mondta, a kínai vakcina technológiája a molekuláris biológia korszakában elavultnak tekinthető, de ha lezárulnak a 3. fázis klinikai kísérletei, és megkapja az engedélyeket, akkor egy abszolút jól működő vakcina jöhet létre.