“Elfogadhatatlan” – Merkel üzent Orbánnak
Fotó: www.atv.hu

“Elfogadhatatlan” – Merkel üzent Orbánnak

8 hírek, 2

A Berliner Zeitung nagyinterjút közölt a kancellárral, aki a német belpolitika és a kampány mellett külön beszélt a menekültpolitikáról. Szerinte az EU több fontos kérdésben egyetért, a tagországok egységesek abban, hogy erősítenék a külső határok védelmét, az új menekültügyi rendszert ellenállóbbá tennék, felszámolnák a migrációt kiváltó okokat, partnerségi kapcsolatot alakítanának ki az afrikai országokkal.

A menekültek szolidaritási alapon történő eloszlását csak három-négy tag utasítja el mereven, a többi hajlandó abban részt venni, és az Európai Bíróság döntése után már a szlovák kormányfő is késznek tűnik erre.

Merkel: Van esély a menekültek szolidáris elosztására

A nem nagyon távoli jövőben.

Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, ha egy tagország kormánya azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete. (A magyar külügyminiszter először a döntést felháborítónak és felelőtlennek nevezte. Szijjártó Péter szerint az ítélet veszélyezteti Európa jövőjét, szembemegy az európai nemzetek érdekével. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában már óvatosabban fogalmazott, mondván, tanult szlovák kollégájától, ezért tudomásul veszi a bírósági döntést, a kormány ugyanakkor nem változtat menekültpolitikáján.

– A szerk.)

    Olvassa el: 24.hu