Ellenzék: Nemzetbiztonsági kockázat Budapestre hozni a kínai Fudan Egyetemet3Fénykép© alfahir.hu

Ellenzék: Nemzetbiztonsági kockázat Budapestre hozni a kínai Fudan Egyetemet

, 5 hír, 3 oldalnézet

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a testület ellenzéki tagjai az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után.

Az MTI híre szerint a jobbikos Stummer János, a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami az állam képviselőit jellemezte a témában a bizottsági ülésen. Nem kaptak választ arra, kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról, illetve megtörtént-e az ő rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk, mondta. Arra sem érkezett válasz, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.

Az MSZP-s Molnár Zsolt, kijelentette, elvárják, hogy a kormány – ha már adóforintokat költ az egyetemre – adja meg az emiatt szükséges többletforrásokat az illetékes szerveknek, hiszen egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.