Eltűntek a krími kikötőből az oroszok által tavaly elfogott ukrán hadihajók© nepszava.hu

Eltűntek a krími kikötőből az oroszok által tavaly elfogott ukrán hadihajók

, 5 hír, oldalnézet

A határőrség sajtószolgálata ezidáig semmit nem közölt hivatalosan az üggyel kapcsolatban.

Eltűnt a Krím félszigeti kikötőből az a három ukrán hadihajó, amelyet Oroszország tavaly a Kecsi-szorosnál történt incidens során fogott el - közölte kedden a Krim.Realii hírportál. A híradás szerint újságírók előző nap fotózták le a Kercs városában lévő orosz parti őrség katonai alakulatának kikötőjét, ahol korábban a három hadihajó állt.

A határőrség sajtószolgálata hivatalosan nem közölt semmit az ukrán hadihajók átszállításáról  – tette hozzá a hírportál. 2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette.

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban felállított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót. A dokumentum szerint június 25-ig kell Moszkvának számot adnia arról, milyen intézkedéseket tett a határozat végrehajtása végett, azaz éppen kedden jár le ennek a határideje.