Emberi jogi bíróság: Kövér László megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a Parlamentből4Fénykép1Videó© magyarnarancs.hu

Emberi jogi bíróság: Kövér László megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a Parlamentből

, 10 hír, oldalnézet

Több magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát is megsértette Kövér László az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) mai döntése szerint, amikor az Országgyűlés elnöke kitiltotta őket a magyar politika legfontosabb helyszínéről, a Parlamentből.

Az ügy egy 2016-os esethez kötődik, amikor a sajtó munkatársai egy akkori, MNB-s botrányról kérdezősködtek. Arról érdeklődtek a képviselőknél, mi a véleményük arról, hogy a jegybank alapítványain keresztül, de a közvélemény tájékoztatása nélkül osztottak szét közpénzmilliárdokat.

Kövér akkor az Index, a 24.hu és a Népszabadság munkatársain kívül a hvg.hu tudósítóját, Kaufmann Balázst is kitiltotta a Parlamentből, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol a házelnök szerint erre nem volt lehetőségük. A tevékenységüket (mármint a kérdezősködést) pedig a felszólítás ellenére sem hagyták abba.