Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban3Fénykép© blikk.hu

Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

, 8 hír, oldalnézet

A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve fogják orvosi megfigyelés alatt tartani. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. A Vektor féléves immunitást adó oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése októberre, ipari előállításának kezdete pedig novemberre várható.