Észtország száz kilométer szögesdrótot és drónokat ad Litvániának a határvédelemre2Fénykép© hirado.hu

Észtország száz kilométer szögesdrótot és drónokat ad Litvániának a határvédelemre

, 10 hír, 2 oldalnézet

Észtország száz kilométer hosszú szögesdrótot és három drónt ad térítésmentesen Litvániának, hogy megvédje a határát a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlóktól - közölte szombaton Kalle Laanet észt védelmi miniszter, aki Litvánia, illetve az egész Európai Unió elleni "hibrid háborúnak" nevezte a litván migránsválságot. Szombaton Csehország is bejelentette, hogy segélyt küld a balti országba.

A BNS litván hírügynökség ismertetése szerint Laanet telefonon beszélt Agne Bilotaita litván belügyminiszterrel, és ajánlott segítséget a válság rendezéséhez. Azt mondta, hogy Litvánia Észtország szövetségese, és azonnali segítséget nyújt neki a válságban - számolt be az MTI.

A litván külügyminisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy Gabrielius Landsbergis külügyminiszter a válságról egyeztetett telefonon Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Azt mondta, hogy Litvánia intenzíven foglalkozik a krízis megoldásával, de az uniós intézményeknek is a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, tárgyalva azokkal a közel-keleti és afrikai országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek.